Hoe kies je een WordPress thema?

Blog

Hoe kies je een WordPress thema?

Hoe kies je een WordPress thema?
Web|Wordpress
|

Wil je een WordPress website laten maken? Dan moet je een thema kiezen of een design op maat laten maken. Hoewel dat eenvoudig klinkt, zul je niet de eerste zijn die hier keuzestress van krijgt. Er zijn namelijk meer dan 12.000 thema’s beschikbaar.

In wezen is het WordPress-themasysteem een ​​manier om je WordPress-site te “kleuren en branden”. Het is een hulpmiddel om de lay-out en het design van je website te wijzigen. Thema’s passen het uiterlijk van de site aan, inclusief de lay-out, typografie, kleur en andere designelementen.

Wanneer je voor het eerst een WordPress-site installeert, wordt deze opgezet met een standaardthema. Je kan echter het thema in WordPress aanpassen aan je behoeften en branche.

Als je het juiste thema kiest, zal dit jewebsite aantrekkelijker en gebruiksvriendelijker maken en de betrokkenheid van bezoekers vergroten.

Er zijn duizenden gratis en premium WordPress-thema’s beschikbaar die je kan gebruiken.

Gratis thema’s kunnen worden gedownload van de officiële WordPress-themamap, of je kan premium thema’s kopen met meer geavanceerde functies van externe partijen.

Wij geven je graag wat richtlijnen die je helpen om een WordPress thema te kiezen waar zowel jij als je websitebezoekers vrolijk van worden!

Tip #1 Bepaal je budget en weet wat je nieuwe website nodig heeft

Wat verwacht je wanneer je een WordPress website laten maken wilt? Dit is deels afhankelijk van je persoonlijke voorkeur, maar het belangrijkste dat je moet overwegen is het type website dat je wilt opzetten.

Voor een blog heb je andere features nodig dan voor een nieuwswebsite of een webshop, de grootte van je website zal ook impact hebben op je budget.

Sommige WordPress thema’s zijn gratis, voor andere moet je flink wat geld betalen. Bepaal daarom eerst je budget en wat je must-haves zijn, alvorens je thema’s gaat shoppen.

Tip #2 Kies een lichtgewicht WordPress thema

Google geeft de raad ervoor te zorgen dat je website er niet langer dan twee seconden over doet om te laden. De meeste sites doen er zo’n vijf seconden over. Als de jouwe sneller is, heb je een streepje voor op de concurrentie.

Snelle laadtijd is één van de belangrijkste rankingfactoren voor Google (hoe sneller – hoe hoger) en is bovendien cruciaal voor een goed conversiepercentage.

Bij het kiezen van een WordPress website is het dan ook belangrijk dat je gaat voor een lichtgewicht thema dat snel laadt.

Elk thema heeft een demosite – dat wil zeggen, een site waarop het thema wordt uitgevoerd, zodat je kan zien hoe het werkt en eruitziet. Het eerste dat je kan doen, is de demo testen via een tool zoals Pingdom Tools of GTMetrix.

Onthoud dat je website meer is dan je startpagina, je zal dus een paar pagina’s van de demo moeten testen. Als je een eenvoudige informatieve of “brochure”-achtige site bouwt, moet je misschien alleen de startpagina en een interne pagina testen. Als je site een blog heeft, moet je ook de hoofdblogpagina en een afzonderlijk bericht testen.

Tip #3 Kies een thema waarbij je kleuren en stijl kunt aanpassen

Als je een WordPress website maakt, is het belangrijk dat je voor een thema kiest waarbij je de stijl en de kleuren gemakkelijk kunt aanpassen. Kies altijd een thema stijl en kleur die passen bij de gewenste uitstraling van je bedrijf.

Zijn er geen thema’s die jouw hart sneller doen laten kloppen? Dan is het bij WordPress ook mogelijk je pagina zelf van de grond af op te bouwen. Op die manier kun je alles naar wens maken. Hiervoor heb je een website pagebuilder nodig, zoals Elementor Pro of Divi. Op deze manier een website bouwen biedt je veel mogelijkheden, het kost wel meer tijd en het is wat ingewikkelder. Wij staan graag voor je klaar als je hulp nodig hebt.

Tip #4 Ga voor een mobile friendly en responsive thema

Je hebt het ongetwijfeld zelf wel eens ervaren: je surft naar een site met je smartphone, maar de site is enkel gemaakt voor laptops en desktops. De buttons zijn klein, je moet constant inzoomen en het lezen van content is bijna niet te doen. Als iemand mobile surft en merkt dat jouw site daar niet voor gemaakt is, zal hij of zij de pagina al snel verlaten met als gevolg een hoge bouncerate en dus negatieve impact op je organische ranking.

Google beschouwt mobile friendly bovendien als één van de top ranking factoren omhoog met je website in de zoekmachines te scoren.

Weet bovendien dat mobile vs desktop jaar na jaar toeneemt.

Let wel op. Een WordPress website laten maken met een mobielvriendelijk thema is niet altijd even eenvoudig. Een thema kan wel vermelden dat het mobielvriendelijk is, maar de vraag is of het er ook daadwerkelijk goed uitziet wanneer iemand de pagina opent met zijn smartphone.

Het is daarom altijd belangrijk om de thema demo’s te testen op verschillende apparaten.

Tip #5 Kies voor support bij een thema voor eventuele troubleshooting

Foutmeldingen – daar zit niemand op te wachten. Toch kan het je bij ieder thema overkomen, bijvoorbeeld na een update. Je wilt een lange downtime voorkomen en het probleem moet zo snel mogelijk verholpen worden.

Kies daarom altijd voor een thema dat met een goede support komt voor trouble shooting. Gratis thema’s bieden vrijwel altijd een magere support. Betaalde thema’s geven meestal een goede support, maar dit is niet vanzelfsprekend.

Tip #6 Check reviews, populariteit en laatste update datum

Check de beoordelingen. Wat vinden de reviewers van de support? Laden de pagina’s snel? Is het thema makkelijk in gebruik?

Zijn er veel mensen die een positieve review hebben geplaatst? De beoordeling van een vijfsterrentemplate die slechts door tien mensen is beoordeeld geeft je weinig informatie. Een template met een 4,7-sterrenbeoordeling en door 5.000 gebruikers beoordeeld is, vertelt je al veel meer!

Last but not least: let op de update datum. Je wil een thema dat regelmatig wordt bijgewerkt.

Conclusie:

Het beste thema van WordPress kies je door allereerst na te gaan wat je van je site verwacht en wat je mogelijke budget opties zijn. Tevens zijn praktische zaken, zoals regelmatige updates en goede support van belang en mag je technische aspecten zoal laadsnelheid responsiviteit niet uit het oog verliezen!

Jouw WordPress website laten bouwen door Hybrid?

Hopelijk konden we je al inspireren met deze 6 tips. Uiteraard kan je bij ons terecht voor een vrijblijvend gesprek en hulp bij het bouwen van je nieuwe WordPress website.

Blog

Overige blogartikels

Verder lezen? Ontdekt meer over onze expertises in onderstaande blog artikels!