Is WordPress beter dan de concurrentie?

Blog

Is WordPress beter dan de concurrentie?

Is WordPress beter dan de concurrentie?
Web|Wordpress
|

Je wilt misschien een WordPress website laten bouwen, maar vraagt je af of dit voor jou de beste keuze is. WordPress is tenslotte niet het enige Content Management Systeem (CMS) waarop je een website kan laten draaien.

Joomla, Drupal, Wix, Shopify, SquareSpace, wat hebben die te bieden? Ze zullen allemaal hun voor- en nadelen hebben. Best lastig dus om te kiezen.

In dit artikel helpen we je een handje met het maken van jouw keuze.

WordPress veruit populairste CMS

VolgensW3Techs maakt 43 procent van alle websites op het wereldwijde web gebruik van WordPress (WP). Dit marktaandeel is nog veel groter als je kijkt naar de websites die gebruik maken van een CMS.

Dan blijkt dat maar liefst twee derde (65.3%) van alle sites met WordPress is gemaakt. Dat maakt WordPress tot verreweg het meest populair CMS ter wereld.

Het wordt op grote afstand gevolgd door Wix met een marktaandeel van 2,9%, Squarespace (2,7%), Joomla (2,6%) en Drupal (2,0%).

Shopify, een CMS dat puur is ontwikkeld voor het maken van een webshop, heeft een aandeel van 6,7%. De kans is dus behoorlijk groot dat wanneer je een website bezoekt, dit een WP website is.

Verschillende contentmanagementsystemen

Dit diagram laat de percentages zien van websites die verschillende contentmanagementsystemen gebruiken. De volledig lijst vind je hier.

WordPress gestage groei

Ook in 2011 was WordPress al populair. 13.1% van de websites hadden destijds een WP fundament. Shopify en Wix bestonden toen nog niet en het aantal Squarespace websites was te verwaarlozen. Joomla en Drupal deden het met respectievelijk 2,6 en 1,4%.

Waar de laatste twee in de loop der jaren het percentage gebruikers iets zagen dalen, groeide WordPress gestaag.

Elk jaar kwamen er 2 tot 3 procent gebruikers bij en ging het van 25,6% in 2016, 35,4% in 2020 naar 43% begin dit jaar.

Squarespace zag sinds 2019 het aantal gebruikers met 0,5% stijgen, Wix met 1,2% en Shopify met 2,5%.

Dit rapport toont de historische trends in het gebruik van contentmanagementsystemen sinds januari 2011. Het overzicht met alle CMS’en hier.

Wat brengt de toekomst qua populariteit voor WordPress?

Waar de top ligt voor WP is moeilijk te voorspellen, maar als de trend van de afgelopen jaren zich doorzet, lijkt er voorlopig nog geen einde te komen aan de groei. Dagelijks verschijnen er zo’n 600 nieuwe WP sites op het web.

Van de concurrentie heeft WordPress nog steeds weinig te duchten. Naar verwachting zullen ook de komende jaren nog velen een WordPress website laten bouwen.

Het CMS is niet alleen geschikt voor een persoonlijke website, maar ook voor grote (zakelijke) websites met vele duizenden bezoekers per dag. Maar liefst 38 procent van de websites die in de Quantcast top 10k staan vermeld, zijn gemaakt met WordPress. Quantcast top10k is een lijst met de 10.000 meest bezochte websites ter wereld.

5 voordelen van een WordPress website kort toegelicht

#1 Open source en actieve communitie

Een van de voordelen van een WordPress website is het feit dat het een open source project is. Hierdoor loopt het vaak voorop bij nieuwe ontwikkelingen. Tal van developers uit de hele wereld zijn continu bezig om het systeem te verbeteren. Ze leveren innovatieve bijdragen aan dit CMS en creëren aantrekkelijke templates en handige plugins die zorgen voor extra functionaliteiten.

Ook controleert de actieve community het systeem op mogelijke bugs en kwetsbaarheden, waardoor je WordPress behoorlijk veilig mag noemen. Daarnaast is WP ook zeer SEO vriendelijk.

Een WordPress website laten bouwen door een development Agency betekent ook dat zij vanwege het open source karakter vrij zijn om wijzigingen aan te brengen in de broncode. Dat kan handig zijn als je specifieke wensen hebt en een website op maat wilt laten maken.

#2 Eenvoudig en gemakkelijk te gebruiken

Deze kwaliteit hielp WordPress concurrenten zoals Drupal of Joomla te verslaan en de favoriete keuze van webontwikkelaars overal te worden, waardoor de noodzaak om HTML, CSS, PHP en andere gecompliceerde technologieën onder de knie te krijgen, werd geëlimineerd.

Je kan kiezen uit sjablonen voor WordPress-websites of werken met een professionele webontwikkelaar als je op zoek bent naar een meer op maat gemaakt en uniek webontwerp of specifieke functies nodig heeft.

#3 Aantrekkelijke layout en design mogelijkheden

WordPress wordt geleverd met duizenden speciale thema’s, waarvan vele gratis zij, zodat je jouw creatie naar wens kan aanpassen en personaliseren.

Meer weten over hoe je een thema kiest dat bij je past? Lees er meer erover op onze blog!

#4 Flexibiliteit via plugins

Je kan kiezen uit ongeveer 50.000+ plug-ins en duizenden thema’s om je website een nieuwe look te geven of aan te passen aan de constant veranderende trends van online media. Bij WordPress is er een bibliotheek met plug-ins met verschillende doeleinden die in slechts een paar minuten kunnen worden geïnstalleerd.

Meer weten over welke plugins zeker op jouw website moeten staan? Lees er meer erover op onze blog!

#5 Eenvoudig content beheren

Inhoud beheren was nog nooit zo eenvoudig. Daarbij kan je daarbij rollen en rechten toekennen aan redacteuren, auteurs, beheerders en hun vrijheid te beperken. Als je een Word-document kan bewerken, kan je ook de inhoud op je WordPress-website bewerken.

Wat hebben Joomla, Drupal, Wix, Shopify en SquareSpace te bieden?

Joomla

Joomla heeft verschillende overeenkomsten met WP. Ook dit CMS is open source en werkt met templates en plugins, hier extensies genoemd. Joomla is wat ingewikkelder om mee te werken dan WordPress. Dat komt mede door de wat minder gebruiksvriendelijke interface. Ook is de gemeenschap van ontwikkelaars veel kleiner waardoor er een beperkter aanbod is van extensies.

Drupal

Drupal is een krachtig en zeer stabiel CMS dat vooral is gemaakt voor grote, veelzijdige websites die dagelijks heel veel data moeten verwerken. De websites van Ahold of RTL nieuws zijn bijvoorbeeld met Drupal gebouwd. Nadeel is dat je een stevig leerproces moet doormaken voordat je het systeem onder de knie hebt.

Wix

Wix is in de eerste plaats een website builder. Je kunt er heel eenvoudig met behulp van een drag en drop editor je eigen website mee maken. Je hebt daarbij de keuze uit zo’n 800 verschillende templates. Nadeel is wel dat wanneer je site eenmaal is gepubliceerd, je niet meer van template kunt wisselen. Wix is overigens begonnen als een flash website bouwer. Toen Adobe begin 2021 echter stopte met flash, betekende dit ook het einde van de flash editor en werden alle op flash gebaseerde Wix websites verwijderd. Wix werkt nu op basis van html.

Squarespace

Squarespace is ook een website builder en is vergelijkbaar met Wix. Ook hier is drag en drop de methode. Squarespace onderscheidt zich vooral door de professionele look van de templates waaruit je kunt kiezen.

Shopify

Shopify is populaire e-commerce software waarmee je vrij eenvoudig je eigen online shop kunt maken. Hierbij heb je de keuze uit verschillende templates die je naar eigen smaak kunt aanpassen. Omdat Shopify volledig op online winkelen is gericht, kun je rekenen op een veilig en gebruiksvriendelijk systeem.

Wil je nog meer informatie over de verschillende opties tussen deze CMS’en? Check dan zeker enkele van onderstaande blog artikels (engelstalig).

WordPress vs Other Content Management Systems 
Joomla vs WordPress : Who Wins The Shootout?
WordPress vs Drupal – Which One is Better in 2022? (Pros and Cons)
Wix Vs WordPress: Fast and Flashy Vs Full Features?
WordPress vs. Squarespace
WooCommerce vs Shopify: Ecommerce Face-off (2022 Comparison)

WordPress beste keuze

Wij kiezen voor WordPress vanwege het open source karakter, het gebruiksgemak en de uitgebreide mogelijkheden.

Een responsive website laten maken voor een bedrijf, webshop, blog, video website, magazine of sociaal netwerk, het kan allemaal. Heb je een kleine en simpele website, kan je snel en gemakkelijk starten met een gratis of betalende thema.

Heb je een complexe website, wil je nog garantie voor een volledige vrijheid en flexibiliteit in de toekomst, dan kunnen wij via de verschillende beschikbare plugins en met behulp van Advanced Custom Fields Pro, je WordPress website volledig op maat bouwen.

Jouw WordPress website laten bouwen door Hybrid?

Nog hulp nodig bij je keuze? Of niets gevonden wat bij je past? Contacteer ons voor een vrijblijvend gesprek en hulp bij het bouwen van je nieuwe WordPress website.